Не ви ли се струва, че в детството всичко беше по-истинско и по-вкусно? Дали продуктите за готвене едно време са били по-чисти, или просто човек изпитва сантимент към отминалото време? Време, в което прекарвахме летата в провинцията и никога не ставахме гладни от масата, защото нямаше нищо по-вкусно от това, което ни е приготвила баба.

Потребителите на BG-Mamma, пищеши в категория „Кулинария“, също обичат да се връщат от време на време в миналото и да прелистват тетрадките с бабини рецепти, за да приготвят нещо наистина автентично в кухнята. Споделяме с вас някои от най-интересните бабини рецепти и се надяваме да се вдъхновите и вие! Не забравяйте да споделите рецептите и с децата си, защото истинското кулинарно изкуство се предава от поколение на поколение!

Яйчена яхния от габровския край

В дълбок тиган се запържват няколко лъжици брашно в олио. Добавя се червен пипер на око и се долива чаша вода. Разбърква се. Като се позатопли водата и започне да вдига пара, се чукват яйцата, по 2-3 броя на човек. Веднага внимателно с дървена шпатула/лъжица се бърка около яйцата – стремежът е да се разнесе белтъка и да се смеси със соса от брашно и вода, а жълтъците да останат цели. Бърка се непрекъснато около 5-6 минути, докато се забулят жълтъците. Изключва се котлонът, добавя се малко сол и натрошено сирене.

Добруджанска лучена яхния с пилешко

В тенджера с дебело дъно се запържва много лук – около 1 кг, нарязан на едри полумесеци. Като си редуцира обема и се позапържи, се добавя червен пипер и пилешко – сурово месо, ако е по-дребно (крилца, подбедрици), или варено, ако са по-едри парчета. Добавя се вода да покрие всичко, сол и се оставя да къкри, докато изври водата и остане на мазнина. Яхнията става сладникава от лука, не е люта. Накрая може да се добави пресен джоджен или гюзум, както му казват в Добруджа. Върви чудесно с люти чушки.

Просеник

Царевично брашно, хладка вода, сол, олио. Всичко е на око, прави се гъста каша и се разстила в намазнена тавичка. С мокри ръце или мокра шпатула се заглажда и се намазва с малко мазнина. Пече се до готовност и става вкусно хрупкаво нещо, което може да се хапва с масло, сирене и шарена сол. Върви чудесно с чорба от коприва.

Баницата на баба

Продукти:

1 пакет кори за баница, 6 яйца, 1 кисело мляко, 200-300 г сирене (може да се добави и настърган кашкавал), половин ч.ч. газирана вода, чисто масло

Приготвяне:

Яйцата, киселото мляко, сиренето и газираната вода се смесват. Върху 2 листа от корите се слага малко масло и се разстилат 1-2 лъжици от сместа. След това листата се сгъват като хармоника (баба просто ги набръчкваше) и се редят в тава намазана с масло. Така се подреждат и останалите кори. В повечето случаи остава смес, която се разпределя поравно върху вече наредените кори (баба гледаше да няма сухо листо от кора). Пече се около час, час и половина на 180 градуса.

Копривена супа със сирене и яйца

Сварявам копривата малко, отделям я от водата и я нарязвам на едро. Баба я мачкаше, но аз нямам с какво.

Запържвам лук с брашно и го слагам в копривената вода да ври.

Връщам и копривата обратно, нарязвам един домат и го пускам и него. Слагам малко сол, че сиренето е солено.

Оставям да поври около 20 мин, увеличавам котлона и чуквам вътре поне 5 яйца. Разбърквам внимателно така, че яйцата да останат цели. Като се повтвърдят леко, ги разчупвам с лъжица на големи парчета. Идеята е да се вижда и усеща, че има яйца. Оставям още една минута да поври и изключвам. Натрошавам сиренето на по-едричко и го пускам вътре. Това е.

Бабини мекици

Продукти:
1 яйце
1 кофичка кисело мляко 2% (колкото по-обикновено – толкова по-добре), но да е кисело мляко, не „млечен продукт“
по 1 чаена лъжичка сода за хляб (която се разбърква предварително с млякото), сол и оцет

В пресято бяло брашно се прави кладенче, вътре се счупва яйцето, млякото с разтворена в него 1 ч.л. сода за хляб, отгоре се поръсват солта и оцета.
Замесва се меко тесто, докато спре да лепне – не се меси много, което се оставя да почине завито около 15-20 минути. Разточва се на кора около 1,5 см дебела, от която се режат мекиците в произволна форма. Разтеглят се малко с ръка и се пържат в сгорещено олио (баба ги пържеше в свинска мас – бяха още по-хубави). Преди пърженето се изтупват хубаво от брашното, да не прегори, докато се пържат. Стават дебели около 2-3 см, изключително меки и пухкави.