Ако ни зададат въпроса какъв е вкусът на детството, сигурно мнозина от нас ще отговорят, че това са мамините палачинки със сладкото на баба.

Бабиното сладко – то не е просто нещото, което сервираме при липса на десерт. То е магията, която ни помага да уловим лятното слънце и да го затворим в малките бурканчета. Искрици обич и топлина, които ни сгряват в студените дни. Вкусно лекарство срещу зимните депресии.

От групата Домашна зимнина подбрахме за вас няколко интересни рецепти за домашни сладка, с които да зарадвате своите близки:

Сладко от праскови с портокалови корички от Кафе със сметана

Продукти:

2,5 кг праскови

4 портокала

1 кг захар

1 п. ванилена захар

1 п. лимонена киселина

Прасковите се белят и режат на малки парченца. Объркват се със захарта и ванилената захар. Слагат се в голяма тава и се мушкат във фурната на 200 градуса.

Докато те се пекат, се обелват портокалите. Най-лесно с белачката за картофи. Готовите корички нарязах на ситни лентички и варих 3 пъти. Когато изхвърлих и третата вода, ги добавих към прасковите. Половин портокал обелих от бялата ципа, нарязах го на ситно и също го добавих в тавата. След около 2,5 часа реших,че на гъстота ме устройва. Добавих лимонената киселина и след 5 минути извадих тавата. Готовото горещо сладко разлях в бурканчета и обърнах с капачките надолу.

Сладко от круши с карамелизирана захар от Ilrai

Продукти:

3,5 кг почистени от семките и нарязани на четвъртинки небелени круши (от тези дребните, не знам какъв сорт са)

1,2 кг захар

1 ч.ч. вода за карамела

и още един литър гореща вода

1 щипка лимонтозу

Захарта и чашата вода се изсипват в голяма тенджера или тава, в която ще се вари сладкото. Слагат се на умерена температура на котлона. Сместа се разбърква непрекъснато, докато стане хубав кехлибарен карамел. Трябва да знаете, че наистина пада сериозно бъркане. Особено накрая. Става много горещо и трудно. След като карамелът е готов, върху него се излива останалата вода – 1 л. Разбърква се хубаво до пълното стопяване на карамела. Когато сместа заври, вътре се пускат крушите. Вари се до желаната гъстота на сиропа и пет минути преди да се отстрани от котлона, се добавя лимонтозуто. Сипва се горещо в напълно сухи бурканчета.

Сладко от сливи с шоколад от labrex

Едно малко по-нетрадиционно сладко, но затова пък доста вкусно!

Продукти:

4 кг сливи

2 кг захар

10 с. л. какао

3 пликчета ванилова захар или ванилова есенция на д-р Йоткер

Измиваме и изчистваме сливите от костилките, посипваме ги с 1 кг захар и оставяме едно денонощие. Една нощ също е достатъчна. Сливите пускат сок, на другия ден сипваме и втория кг захар, 10 с.л. какао /хубаво е да е качествено, по-добър вкус се получава/ и слагаме на огъня. Вари се точно един час, след като кипне. Ври на тих огън, лекичко от време на време се разбърква , за да не се размачкат сливите. Към края се добавя ваниловата захар. Сваля се от огъня, още горещо се налива в буркани, запечатва се с капачки и  бурканите се обръщат до изстиване.

Сладко от люти чушки от darinchott

Продукти:

1,250 кг сладки дебели червени чушки

250 г люти чушки

500 г захар

1 лимон /настърганата му кора + сок/

1 ванилия

щипка канела

Почистените от семената чушки режа на фини ивички по дължина, слагам ги в тенджера и прибавям всички останали продукти, като лютите чушки също съм почистила от семенцата и съм нарязала  на лентички. Оставям за 1 час.  След това слагам на най-малкото колело на котлона и започвам да варя, отначало за половин час на съвсем слаб огън, като от време на време бъркам. Засилвам огъня и варя и бъркам, докато се сгъсти и стане на сладко.