Няма нищо по-вкусно от приготвеното у дома! Наближава краят на лятото, а вкусните чушки, моркови, домати и патладжани са в изобилие по пазарите. Сега е времето да запретнем ръкави и да приготвим вкусна зимнина, която ще ни напомня за наситения вкус на зеленчуците, огряни от слънчевите лъчи.

Предлагаме ви някои апетитни идеи, изпитани рецепти и трикове на потребители на форум BG-Mamma, които ще ви вдъхновят да приготвите любимите на цялото семейство разядки, печени чушки и лютеница.

Най-вкусната лютеница от Как’ Сийка

Естествено, това е лютеницата на моята майка.  
(Може да звучи нескромно, но още преди много години, някъде в миналия век, винаги печелеше конкурсите за домашна лютеница, които си устройвахме на есенните бригади с моите съученици.)
Тайната на уникалния ѝ вкус е много проста – най-важното е зеленчуците да са здрави, добре узрели и да се изпекат на истински огън, както и самата лютеница да се свари на огън. Другата тънкост е да не се скъпят подправките. Колкото са по-качествени, толкова по-уникален е вкусът.
Количеството на продуктите е ориентировъчно, защото майка ми я прави почти на око. И на вкус, естествено.

Продукти: (за около 50-70 бурканчета)
20 кг червени чушки (изчистени, опечени и обелени)
5 кг патладжани (опечени и обелени)
2 кг моркови (сварени)
7-9 буркана „Омния” с домашно приготвено доматено пюре
2-3 връзки магданоз
Чесън (нарязан на ситно или пресован, 1-2 глави)
Черен пипер (около 10 пакетчета)
Кимион (около 10 пакетчета)
Сол
Захар (около 1 кг)
1 бутилка олио
Люти чушки (по желание)

Приготовление:
Зеленчуците и магданозът се мелят с машинка за месо (едро или ситно – зависи от вашите предпочитания). Сместа се изсипва в тава за лютеница, добавя се доматеното пюре и се слага на огъня да ври, като се бърка непрекъснато, за да не загори. Когато се сгъсти добре, се прибавят подправките на вкус. Захарта служи, за да убие киселината на доматите. Ако са по-кисели, може да поемат и повече захар.
Когато лютеницата е почти готова, се добавя олиото по малко, докато свърши бутилката. Бърка се още около половин час и се сваля от огъня.
Още топла се насипва в бурканчета, които се затварят и се стерилизират около ½ – 1 час.

Добър апетит!

Мариновани камби от Селма

Фантастични са ! Досега всеки, който ги е опитал, е поискал рецептата!
Вкусът им е много интересен, сладко-кисел, както вече споменах, за истински гурмани! 1 ч.ч. за тази рецепта е равна 250 мл.

1 кг камби
1/2 ч.ч. оцет
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. захар
щипка (много малка щипка,не повече) сол
щипка черен пипер на зърна (може и смлян)
3-4 скилидки чесън

Камбите се измиват, почистват се и се срязват на 4 или , ако са много едри, на 6.
В дълбок тиган се разбъркват олиото, оцетът, водата, захарта и щипката сол. Слагат се на котлона . Когато тази смес започне да завира,в нея се изсипват камбите.Изцедете ги хубаво преди това , за да не пръскат. Така се задушават около 15 минути.

Към края на готвенето към тях се прибавят нарязани на 2-4 скилидките чесън и пиперът.
Много важно! Камбите трябва да останат малко твърдички, да запазят формата си и в никакъв случай да не се разкашкат. Проверявайте ги за готовност с виличка, ако влиза лесно – край на готвенето!

Ако решите да ги затворите в буркани:
За това количество продукти ще ви трябват 2 буркана по 750 мл.
Измивате ги много добре и ги заливате с току що завряла вода (хубаво е да сложите вътре метална лъжица или нож ,за да не се спука стъклото). Същото правите и с капачките.
Бурканите само се заливат със току що врялата вода, за да се стрилизират.
Тази вода се изсипва. И камбите се слагат в празен буркан! В още горещите буркани слагате още горещите камби и ги заливате със сместа, в която ги задушавахте. Разпределяте я поравно за всеки буркан. Хубаво е сместа да покрива камбите изцяло. Затваряте плътно капачките и обръщате бурканите с капачките надолу. Оставяте ги да престоят така поне 1 денонощие. После бурканът се обръща обратно и се прибира на тъмно до идването на зимата. Страхотно вървят със сиренце! Бон апети!

Маринована разядка с патладжани от raja_nikol 

3 кг патладжани се измиват, нарязват се колкото локумчета, осоляват се и се оставят 5 – 6 часа да се отцеди горчивата вода /не се белят/.
В голяма тава се слага 500 гр. оцет и около 1 ч.ч. олио да заври във фурната. Отцедените патладжани се изсипват в тавата. Не се отваря 20 – 25 минури, разбърква се и след още 20 минути е готово.
Патладжаните се изваждат, нарпзва се магданоз и чесън на вкус, сипва се в буркани /конфитюрени/ и се заварява 15 минути. Излизат 10 бурканчета.

Гарантирам за вкуса!

Гръцка салата (зимнина) от canu6a

Предлагам ви една изпитана рецепта.

5 кг. патладжан – изпечен, обелен и нарязан на кубчета с големина по желание
2 кг. чушки /зелени, червени по желание/ – изпечени, обелени и нарязани
1 кг. зелени кисели ябълки – обелени и нарязани на кубчета 1 – 2 см
150 г олио
1 чаена чаша оцет /или на вкус/
1 чаена чаша захар /или на вкус/
1/2 чаена чаша сол /или на вкус/

В зехтина се запържват ябълките до омекване. Добавят се патладжана, чушките и останалите подправки – сол, захар и оцет. Разбърква се хубаво докато се разтопи захарта /5 – 10 минути/. По желание се добавя нарязан магданоз и зърна черен пипер. Напълва се в буркани и се заварява за 20 – 30 минути.
Много е вкусна с добавка от счукан чесън, а аз я ползвам и за обогатяване вкуса на домашната пица.