Лятото е сезонът на вкусните сладоледи! Ледените изкушения ни разхлаждат от жегите и доставят удоволствие на малки и големи. Но знаете ли, че сладоледът може да бъде не само вкусен, но и здравословен? В домашни условия може да приготвите чудесни сладоледи, създадени изцяло по ваш вкус – без консерванти, ароматизатори, оцветители или други вредни съставки. Предлагаме ви някои изпитани рецепти за приготвянето на домашен сладолед, споделени от любителите-кулинари на BG-Mamma.

Сладолед-специалитет от EkaterinaIv

1 кофичка (500 г) заквасена сметана и 1 ч.ч. захар се разбиват с миксер.
Отделно 4 яйца + 1 ч.ч. захар се разбиват с миксер.

Двете смеси се разбъркват заедно отново с миксер и полученото се оставя да престои няколко часа във фризер. Сладоледът трябва да стане мазен и плътен. По желание може да се сложи ванилия, сироп, шоколад, ядки.

Млечен сладолед от anomalia

Кипва се 1 литър мляко с 1 ч.ч. захар. Махаме от огъня и разбъркваме с разбити 10 жълтъка. Варим на тих огън до сгъстяване. Сместа изстива, ароматизира се с 2-3 ванилии, прецежда се през сито и се замразява.

Рецепта за домашен сладолед от Джиджи-биджи

500 мл сладка течна сметана
4 белтъка
2 пакета обикновени бисквити
2 консерви кондензирано мляко (подсладено)

Белтъците се разбиват на сняг и се смесват с кондензираното мляко и сметаната. В съд се натрошават бисквитите (като се запазват малко за после) и отгоре се излива сместа.
За 20 мин. се слага във фризера, изважда се и се поръсва с останалите натрошени бисквити. Оставя се във фризера докато замръзне (24 часа).

Сладолед с диня в желатин от gaby_s

Продукти: около 300-500 г диня без кората, 10 г желатин (6 листа), 50 г бадеми, 50 г захар (по желание), 50 г конфитюр от портокали или други плодове, сушени плодове или ядки за украса.

Приготвяне: Нарязваме динята, отстраняваме семките и я пасираме заедно със захарта и конфитюра. Разбиваме с миксер няколко минути, за да получим хомогенна смес. Прибавяме предварително накиснатия във вода желатин и загряваме на слаб огън, като внимаваме да не заври. Разливаме във формички за лед или в плоска тавичка и прибираме в хладилник поне за два часа. Сервираме със сладолед и украсяваме с ядки и сушени плодове. По желание в сместа може да прибавите парченца бял или тъмен шоколад.

Сладолед с кисело мляко от Джемма

6 жълтъка, 750 г натурално кисело мляко , половин чаша захар, 500 г плод (ягоди, малини, къпини или боровинки)

Жълтъците се разбиват със захарта. Към тях се прибавя млякото и смлените на пюре плодове. Замразява се.

Сорбетто от лимон (SORBETTO DI LIMONE) от Giorgia

Време за приготвяне: 10 минути + 4 часа за замразяване

Продукти за 4 души:
200 г захар
4 големи лимона
1 белтък

1. Измийте добре лимоните и настържете кората на единия. Изстискайте сока на всички лимони и го прецедете .Сипете го в мензура (където има обозначен грамажа) и добавете минерална вода до достигане на 3/4 от литъра.
2. После изсипете всичко в една тенджерка и добавете настърганата лимонова кора, захарта и разбития белтък. Затоплете на бавен огън, бъркайки, докато течността не заври. После го прехвърлете в друг съд, като го филтрирате. Оставете да изстине.
3. Получената течност сипете във форма за лед и оставете във фризера за около 3 часа, докато се стегне.
4. Извадете кубчетата и ги разбийте с миксер. Сервирайте веднага в чаши, украсени с парче лимон.