Слънцето през лятото е едно от нещата, които автоматично повдигат настроението ни, карайки ни да забравим за всички проблеми. Когато говорим за кожата обаче, слънцето несъмнено е неин враг. Вредата от прекомерното излагане на слънце без защита е научно доказана и може да се изрази в слънчево изгаряне, преждевременно стареене или дори ракови състояния.

В днешната статия ви представяме пет от най-често задаваните въпроси относно слънцезащитата във форума и ви даваме техните отговори. Ако имате нужда от още информация и искате да разберете как да изберете правилния продукт, посетете темата Слънцезащита 2020.

Кои са трите най-важни неща при избора на слънцезащитен продукт?

  1. Висок фактор – за предпочитане 50. В градска среда и без прекомерно излагане на слънце 30 фактор също е подходящ.
  2. Широкоспектърна защита – продуктът трябва да защитава кожата ви както от UVA, така и от UVB лъчите.
  3. Водоустойчива формула – това изискване е особено важно, ако ще използвате продукта на море или басейн, както и ако често се изпотявате през лятото.

Трябва ли да нанасяме дневен крем преди слънцезащитния?

Да. Въпреки че все по-често на пазара се появяват мултифункционални продукти, основното предназначение на слънцезащитния крем е да ни предпазва от вредното въздействие на UVA и UVB лъчите. Дневният ни крем обаче има съвсем различна цел – хидратация, избелване, противостареещо действие в зависимост от нашия тип кожа и възраст.

Ако нанесем слънцезащитен продукт сутрин, защитена ли е кожата ни за целия ден?

Не. Слънцезащитните продукти трябва да се нанасят обилно и регулярно. Най-честата препоръка е да се подновяват на всеки два часа или след всяко влизане в морето, изпотяване, подсушаване с кърпа или друго действие, което би премахнало продукта от кожата ни.

Как да подновим слънцезащитния си продукт, ако носим грим?

Един от най-лесните начини е да използваме спрей с фактор, който прави фина защитна мъгла върху лицето, без да разваля вече нанесения грим.

Само лицето и тялото ли имат нужда от слънцезащита?

Не. Слънцето в повечето случаи се отразява негативно и на косата ни, затова на пазара се предлагат множество слънцезащитни продукти за коса, най-често под формата на спрей. Друга зона, на която е добре да обърнем внимание, са устните, тъй като там кожата е най-тънка и много лесно ранима. Използването на слънцезащитен балсам за устни би ни предпазило от раздразнения.