С настъпването на лятото много хора се ориентират към някаква диета, защото всеки иска да изглежда добре по бански на плажа или в леки летни дрехи по крайбрежните алеи. При други пък се налага да пазят диета целогодишно по здравословни причини. Но колкото по-дълго трае ограничаването в храненето, толкото по-трудно става спазването на хранителния режим. Особено когато трябва да се лишим от вкусните десерти, които толкова много обичаме. Как да се върнем към обичайното си хранене, без да възвърнем и загубените килограми? Как да се поглезим с нещо вкусно, без да се опасяваме от йо-йо ефект или да подложим на риск здравето си?

От темата ВМ-НВХ рецепти в групата  Диети и отслабване на форум BG-Mamma сме подбрали няколко лесни за приготвяне рецепти на вкусни летни десерти, подходящи за хората, които са в процес на отслабване или искат да задържат свалените вече килограми:

Сладолед

За двама души: 4 яйца, някакво количество кокосово масло (може да се замести с краве масло, заквасена или течна сметана), две-три лъжици натурално какао, 1 равна лъжица мед (ако какаото е по-малко, може с по-малко или въобще без мед, но иначе става трудно за ядене), орехи, за гъстота – малко кокосови стърготини и малко бадемово брашно, но може и без тях.
Всичко това се разбърква добре, след което се смесва с боровинки или други подобни замразени плодове. Слага се във фризер да се стегне и бон апети.

Ягодов десерт с цедено кисело мляко и извара

Продукти: 1 кг цедено кисело мляко, 400 г извара, 300 г ягоди.
Млякото се смесва с изварата и се разбърква много добре. Добавят се измитите и нарязани на половинки ягоди и десертът се разпределя в купички. Поднася се веднага. По желание се украсява с цели ягоди.

Лесен крем с извара, маскарпоне и боровинки

Продукти за 4 порции: 8 с.л. извара, 8 с.л. маскарпоне, 1 щипка ванилия, 150 г боровинки, 4 връхчета мента.

Изварата (8 с.л.), маскарпонето (8 с.л.), и ванилията (1 щип.) се разбиват до получаването на гладък крем. В десертни купички се изсипва част от боровинките, заливат се с крема и отново се поръсват пресни плодове. Десертът може да се декорира с връхче свежа мента.

Палачинки

Продукти: 10 белтъка и 2-3 жълтъка, 2 ванилии, малко подсладител.

Всичко това се разбива в шейкър. От готовата смес се пекат тънички палачинки в тефлонов тиган.
Ако искате да ги хапвате със сладко, пропуснете подладителя и ванилията

Кокосови палачинки

Продукти: 6 яйца, 1 равна ч.л. сол, 5 с.л. с връх кокосови стърготини, 10 с. л. прясно мляко, кокосово или краве масло.

Всичко се разбърква много хубаво и се пече/пържи в маслото на тиган. Стават много вкусни. Поемат доста мазнина, така че не се стискайте. От тази смес според големината на тигана излизат между 6 и 10 палачинки.

С това количество сол стават осезаемо солени, ако искате по-неутрален вкус – сложете по-малко или изобщо не слагайте.

Сусамени вафли

По шепа кокосови стърготини, млени бадеми и сусам се запичат последователно леко в тиган на котлона, като през цялото време се разклащат, за да се изпекат равномерно.

В топлата смес се слага какаово масло – пак към шепа, разбъркате да се разтопи. С лъжица оформяте вафлите върху хартия за печене. Отгоре ги притискате отново с хартия.
След час в хладилника се стягат и са готови за хапване.

Млечен десерт с пъпеш и рикота

Продукти: 1кг кисело мляко цедено, 12 с.л. рикота, 1/2 пъпеш
Млякото се смесва с рикотата и се разбърква много добре. Добавя се нарязаният на много малки кубчета пъпеш и десертът се разпределя в купички. По желание се украсява с настъргана портокалова кора.

Брауни по адаптирана рецепта на Жак Пепен

Продукти: 150 – 200 грама тъмен шоколад (ако се сложат 200, става по-голямо количество, примерно 6 – 8 порции), 50 – 75 грама печени лешници или просто сурови орехи, 100 грама масло, 2 ванилии, 2 яйца (евентуално малко портокалов сок или есенция ванилия/ром или малко ликьор за аромат и вкус).

Шоколадът и маслото се разтопяват в микровълновата или на котлона. Ядките се счукват. Към шоколада и маслото се добавят ванилията, яйцата и ядките. Пече се в намазнена тава, а още по-добре във форма за торти с отделящо се дъно, покрита с фолио. Времето за печене е 15 – 20 минути на 180 градуса. Вади се от фурната още леко мек и привидно суров (да се виждат мехурчета). Може да се гарнира с бита сметана.

Ягодов крем

400 г размразени ягоди се пасират, по желание може да се минат през цедка, за да се отстранят семките. 20 г желатин на прах се разтваря във вода и се слага на водна баня да се разтопи, добавя се към ягодите. Прибавят се 500 г крем фреш (квасена сметана) и белтъци, разбити на сняг (аз сложих 10 бр.).

Сместа се слага в купи и във фризера да се стегне. Може да се държи замразена и да се вади на порции.

Лесен крем с маскарпоне, горски плодове и черен шоколад

Съставки: 250 г маскарпоне, 1 с. лъжица еритритол (15 г) – по избор, тази стъпка може да се прескочи, 1 с. лъжица кокосово масло, горски плодове около 40 грама (може и замразени), черен шоколад (мин.60%) – около 40 грама, кокосови стърготини – 2 с. лъжици.
Смилат се с чопър или блендер горските плодове. На водна баня се топи шоколадът.
Маскарпонето се смесва с кокосовото масло и еритритола. Добавят се кокосовите стърготини, пасираните плодове и разтопеният шоколад. Разбърква се хубаво и се сипва в десертни чаши. Украсява се с няколко плодчета и малко настърган черен шоколад. Може да се добавят и орехи.