Хората, които обичат да посрещат гости в дома си, винаги се стараят да се подготвят добре, за да осигурят на своите приятели и близки едно незабравимо изживяване. Освен приятната атмосфера и красиво подредената маса от особено значение е и изборът на ястия, които ще поднесем на трапезата. И тук възниква въпросът какво меню да съставим, така че хем да впечатлим гостите, хем да ни останат време и сили да се забавляваме с тях.

От темата „Какво готвите за гостите?“ в раздела Празнична трапеза на кулинарната група можем да почерпим куп идеи и полезни съвети за салати, предястия, основни ястия и десерти, подходящи за посрещане на гости, включително и куп рецепти. Ето част от полезните идеи, предложени от нашите потребители:

„За посрещане на гости за по-специален повод трябва да има няколкостепенно меню, целта ми е да направя по-универсални храни, които не отнемат твърде много време и обикновено се приемат от повечето хора.

Предлагам винаги по 2 варианта за избор на всеки етап. Салатите ми винаги включват една стандартна – шопска или зелена салата и една по-екзотична – със семена, плод, по-особен дресинг, паста, булгур и подобни.

Към салатата поднасям различни предястия и разядки – хумус/катък/микс от сирена/солени палачинки/различни видове тарама с подправки/различни пушени или мариновани риби.

Основното ястие се старая да не е тежко и да е сравнително просто, а любими на моите гости са – сьомга в тесто или във фолио/пържоли с лук, кисели краставички и топено сирене/различни видове пене/филе от риба с домати/печено месо с различни маринати и панировки/скара. За гарнитура поднасям различни варианти на картофи или ориз (гостите ми обожават червен или черен ориз с пармезан и свежи подправки).

Десертите са леки – плодове/крем/сладолед.

Поднасям накрая кафе или чай с десертно питие.“

„Преди години имах свой списък „за гости“. Като млада домакиня бях неуверена и поднасях само многократно „репетирани“ неща. Но и вкусовете тогава бяха някак по-универсални, а и аз от дете обичам да готвя и никога не ми е било проблем да зарадвам и изненадам приятно гостите си.

Днес правя менютата си според гостите и техните предпочитания.

Решавам какво ще е основното и покрай него завъртам салати, предястия, десерт, така че да няма повтарящи се основни съставки. Обикновено си избирам тема, например българска кухня, средиземноморска кухня… Така ми е най-лесно и успешно.“

„И аз предпочитам да приготвя всичко сама, с миниатюрни изключения. Прави ми удоволствие да поднеса свои неща. Посрещам гости само в петък и събота, за да сме спокойни всички (особено гостите) около масата, че утре е почивен ден и можем да стоим колкото ни се иска без притеснения. И доста често откарваме до призори.

Винаги подготвям по нещо от предишните вечери (торти, пайове, тесто за пица/фокача/пита, мариноване на месо и др.) и нямам проблем с организацията на вечерята и приготвянето на ястията.“

„Аз не готвя тематично, старая се да правя менюто според сезона. Например салати с майонеза и супи не правя през лятото. Спагети не правя за гости, защото не всеки обича, а и често правя гафове със сосовете. Риба рядко предлагам, защото няма как да сложа друго месо или мезета, малко по-задължаващо е. Докато пилешко и свинско е лесно и цялото меню после може да се завърти около тях.“

„Ние много рядко имаме гости, та аз винаги залагам на сигурното. Даже ако това означава да поръчам пица, а останалите неща да ги направя аз.

Обикновено обичам да наблягам на салатите – шопска, снежанка, зелена, картофена, руска. Често към тях прилагам и някаква разядка, например варени яйца, намачкани с майонеза, горчица и синьо сирене.

Основното обикновено е месо, знам какво предпочитат моите хора, така че не си играя с манджи. Аз мога и на постничко.

Е, за десерта се старая най-много. Въпреки това, тъй като печивата рядко ми се получават, правя нещо бързо, лесно и гарантирано вкусно.“

„Няма по-хубава почерпка от добре приготвената домашна храна. Особено при десертите много си личи. Качествените продукти, умереното количество захар, което дава възможност да изпъкне вкусът на другите съставки… няма място за сравнение. И даже леко неумелата или много семпла украса е много по-симпатична и апетитна от перфектните професионални изпълнения, които (поне на мен) ми стоят малко нелепо в домашна среда.“

„Старая се да подредя храната добре. И най-простата храна е апетитна, когато е украсена.“

„Избягвам да приготвям пържени или панирани ястия, защото те трябва да се сервират на момента, а аз не искам да стоя в кухнята, когато дойдат гостите.“