Какво е Великден без упойващия аромат на топъл, току-що изпечен козунак? Ами, не е същото, разбира се. Затова, наближи ли този светъл ден, много от нашите потребители се впускат да търсят изпитани рецепти, с които да зарадват своите близки и да пробудят духа на празника в своя дом.

Тази година сме ви приготвили няколко по-нестандартни рецепти – и за жените, които са останали вкъщи заради извънредното положение, и за тези, които не са престанали да ходят на работа и нямат достатъчно време за подготовка на празничната трапеза.

Чешки козунак от Наталина

За един козунак:
250 мл прясно мляко, 40 г мая (едно пакетче), 150-200 г кристална захар, около 700 г брашно, 1 ч.л. сол, 3 жълтъка, кората на един лимон, щипка индийско орехче, 200 г масло, 60 г стафиди, брашно за посипване на дъската за месене и тестото.

За украсата:
1 жълтък, 1 ч.л. прясно мляко, 30 г обелени и накълцани бадеми (може и без тях или може да сложите половинка орехи), пудра захар за посипване.

Подготовка на тестото: 
Приготвяме закваска от 2 с.л. хладко пр. мляко, към което прибавяме маята, 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Разбъркваме добре, покриваме с кърпа и оставяме да втаса. В дълбока купа или легенче (в което ще месим), пресяваме брашното със солта, прибавяме жълтъците, захарта, настърганата лимонова кора и щипка индийско орехче. Прибавяме втасалата закваска и разтопеното хладко масло и започваме внимателно да месим, като по малко прибавяме хладкото прясно мляко. В началото тестото е по-рядко, но колкото повече се меси, започва да става по-гъсто. Когато тестото стане гладко и с блясък, го изсипваме на набрашнената дъска и продължаваме да месим, докато започне да се отлепя от дъската. Добре измесеното тесто слагаме в купа, посипана с брашно, отгоре също посипваме тестото с брашно, покриваме с кърпа и оставяме на топло да втаса. Стафидите се измиват и се оставят да се изцедят (може предишният ден да са били накиснати в ром). Плете се с 9 плитки.

Козунак без месене от Morena

Продуктите за 1/2 доза: 15 г прясна мая/5 г суха, 250 мл пр. мляко, 170 г захар, 3 яйца (единият жълтък е за намазване), 90 г мазнина (30 г масло + 30 г мас + 30 г олио) – 1/2 за тестото, останалото за премесването, аромати – лимонова и портокалова кора, ванилия, ром/коняк, около 650 г брашно, 2 с.л. лим. сок, 1 ч.л. сол.

Начин на приготвяне: Размийте маята с малко захар, прясно мляко и брашно, разбъркайте до гъста кашичка и оставете да се активира. Разбийте яйцата със захарта и прясното мляко, до стопяване на кристалчетата. Добавете ароматите. Разтопете половината мазнина. Работете с шпатула или лъжица.В яйчената смес сипете втасалата мая и започнете да добавяте брашно, редувайки с мазнината. Омесете мокро тесто. Ако ползвате хлебопекарна или миксер за месенето – просто спазвайте инструкциите – мокрите продукти първо, отгоре сухите. Покрийте с домакинско фолио и оставете да втаса (при мен за 1 ч. и 30 мин. на загрята на 40° фурна). Втасалото тесто премесете с другата половина мазнина (оставете си и за оформянето) и добавете стафиди (други сушени плодове), ако желаете. Пак покрийте с фолио и оставете да втаса отново (при мен – в хладилника, от вечерта до сутринта за 6 часа).

Втасалото тесто оформете (работете с мазнина), поставете във формата за печене и завийте за последното втасване. Намажете с разбития жълтък + малко пр. мляко или вода, може и няколко капки олио. Поръсете със захар, филирани бадеми или друго по ваш избор.

Печете в загрята на 150 – 160°С фурна, на „долен реотан с вентилатор“, за около 50 минути. Ако фурната ви не разполага с вентилатор  – печете в загрята на 180 градуса за 10 мин, след това намалете на 160 градуса и печете още 20 мин на режим „горен и долен реотан“.

Козунак без яйца от Ani Ka

Продукти: 1 кг брашно, 1 ч.ч. (200 г) захар, 150 г масло или мас, 30 г мая за хляб, прясна, 1 и 1/2 ч.ч. (300 мл) прясно мляко, кората от 1 лимон, 1 бр. яйце за намазване.

Аз намалих рецептата наполовина, заместих прясното мляко с кисело и добавих 2 ч.л. лимонов сок. Правих го в хлебопекарна. Брашното идва в повече и добавих още около 75 мл вода. Наистина се получи козунак с конци. Съпругът ми го хареса и каза, че бил като купешките, че и те толкова яйца слагали.

Козунак „в хладилника“ от joop!

Това е рецепта за козунак за умни жени и добри домакини. Замесвате тестото в събота и печете сутринта в неделя на Великден.

За тестото: 4 яйца, 1,5 ч.ч. захар, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 0,5 ч.л. сода за хляб, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 пакетче суха мая или мая колкото кибритена кутия, кората на един лимон, брашно колкото поеме, приблизително около 1,200 г.

За пълнежа: 2 с.л. какао, 0.5 к.ч. захар, 0,5 к.ч. едро нарязани орехи, 0,5 к.ч. стафиди.

Начин на приготвяне: Замесвате тестото от посочените продукти. След като сте готови, намазнявате един средно голям плик и в него поставяте тестото. Затваряте плика така, че вътре да има достатъчно пространство. Пространството е необходимо, защото тестото ще увеличи 2 пъти размера си (ще втаса). След това поставяте плика с тестото в хладилника, но не в камерата. Оставяте го да пренощува на студено и на другия ден с намазнени ръце го премесвате, като пак го оставяте да втаса. Премесвате малко отново с намазнени ръце, оформяте в желания вид тестото (по желание поставяте и пълнеж) и печете. От посочените продукти стават два средно големи козунака.

 

Богата библиотека от рецепти, съвети и идеи за всякакви вкусотии от козуначено тесто можете да откриете в темата Козунаци 2020 в кулинарната група Празнична трапеза на форум BG-Mamma.