На 14 февруари е Свети Валентин – денят на влюбените, а по стар стил – денят на лозата и виното. Предлагаме ви няколко идеи за неустоими и сладки изненади, с които да кажете по вкусен начин на най-любимите си хора „Обичам те!“.

Торта с черен шоколад и плодове hinano

150 г черен шоколад
150 г корнфлейкс
Плодове – череши, вишни, ягоди (замразени или пресни)
250 мл сок
Желатин

Разтопяваме шоколада, смесваме го с корнфлейкса и разстиламе получената смес върху покрита с хартия разкопчаваща форма. Оставяме в хладилника за 40 мин. Като стегне, махаме хартията, покриваме блата с плодовете и заливаме със сока, смесен с разтворения желатин; отново връщаме  в хладилника и оставяме да стегне.

Торта с мус от черен шоколад от YanaDG

За блата:
150 г чаени бисквити
80 г масло

За муса:
2 листа желатин
75 г захар
400 мл сладкарска сметана
170 г черен шоколад (70% какао)

Дъното на тортена форма (диаметър 18 – 20 см) се покрива с хартия за печене. Стените на ринга се намазват леко с масло. Смлените бисквити се размесват добре с разтопеното масло. Изсипват се във формата и с лъжица се притискат добре. Така оформеният блат се оставя в хладилника да стегне.

100 мл сметана, захарта и натрошеният шоколад се слагат в съд на котлона. Бърка се, докато всичко се разтопи и стане хомогенна смес.
Желатинът се оставя за около 10-тина минути в студена вода. Като набъбне, се изцежда добре и се добавя към шоколадовата смес. Разбърква се добре – до пълното му разтваряне. Сместа се оставя да се охлади.
300 мл сметана се разбива на крем. Добавя се по малко към охладената шоколадова смес и се разбърква внимателно с шпатула, докато стане еднородна, гладка маса. Така приготвеният крем се изсипва върху блата и се оставя в хладилник минимум за 6 часа.

Чийзкейк с бял шоколад и ягоди от YanaDG

Продукти:
175 г чаени бисквити
80 г масло
400 г крема сирене
50 г захар
200 мл сладкарска сметана
4 листа желатин (около 5 грама на прах)
180 г бял (готварски шоколад)
150 г ягоди
боровинки, листа мента

Бисквитите се натрошават или смилат на ситно, смесват се с разтопеното масло и се оформя блат във форма с диаметър 20 см. Оставя се в хладилника да стегне.
Крема сиренето се разбива добре със захарта.
Желатинът се оставя в студена вода за около 10-тина минути, докато набъбне.
(Листчетата желатин се оставят в съд със студена вода около 10-тина минути. Набъбват и после леко се изцеждат. На пипане са леко лигави. След това се пускат в сгорещената сметана и се разбърква, докато се разтворят.)

Ако желатинът е на прах, директно се изсипва в сметаната.
Сметаната се загрява в съд върху котлона, прибавя се начупеният на малки парченца шоколад и се бърка до получаването на хомогенна смес. Към нея се добавя желатинът. Разбърква се добре и след това се прибавя към крема сиренето. След като се получи  гладък крем, се изсипва върху блата и се оставя в хладилника, докато се желира. Препоръчително е да остане една нощ в хладилника.
Ягодите се нарязват на тънки филийки и се украсява чийзкейкът отгоре. Добавят се боровинки и листа мента за декорация.