Младите българи нямат мотивация да учат и да се развиват, мързеливи и зле ориентирани са.

И вие ли сте чували коментари от този тип? Ако пък сте родители, сигурно се тормозите с мисли за това дали успявате в достатъчна степен да мотивирате и да насочвате децата си.

В BG-Mamma потърсихме за разговор по темата трима експерти от инициативата Специалистите говорят – психолога Людмил Стефанов, кариерния консултант Ели Мантовска и изпълнителния директор на „Училищна Телерик академия“ Петър Шарков.

Попитахме ги какво показва тяхната практика, наистина ли новите поколения млади хора са все по-инертни – и освен това потърсихме насоки, специално предназначени за родители. Съветите на Людмил, Ели и Петър са ценни са всеки, носещ отговорността за възпитанието на дете. Тъй като нерядко в желанието си да тласкаме младите хора към развитие ние сме толкова настоятелни и припряни, че постигаме обратен ефект.

“Струва ми се, че в стремежа си да направят децата по-активни, родителите могат да постигнат обратния ефект, като по-скоро им събудят съпротивите. Защото така децата са притискани да живеят според ценности, които не отговарят на света, в който те се чувстват призвани да живеят“сподели Людмил Стефанов, чиято тема в Специалистите говорят до момента е прегледана близо 337 000 пъти.

Още от блога: Училището и „дигиталните деца“

Ето и съвета на кариерния консултант за младежи Ели Мантовска: “Може би бих започнала с това – да запазим връзката си с нашето пораснало дете”, съветва Ели. “Да помислим как дисциплинираме и дали не използваме дисциплина, която ни раздалечава? Може би това бих препоръчала да НЕ правим – дисциплина, която разделя. Също да не мислим, че щом нещо вълнува нас или е важно за нас, то автоматично ще е такова и за младия човек.”


“Всеки човек си има своя уникален потенциал,”
добавя Петър Шарков. “Ролята на обществото и най-вече родителите и учителите, е да открие този потенциал и да го развива. Отново бих свързал темата с мотивацията – когато човек не осъзнава важността от нещо и няма добра основа (т.е. увереността, че може да се справи липсва) – то мотивацията е ниска и често хората го тълкуват като “мързел”. А то не е така. Младите хора са пълни с енергия, наша е ролята да канализираме тази енергия в правилната посока.”


Прочетете пълния текст на статията ТУК и оставете своя коментар!