Оцеляване. Очевидно е! Вероятно си помислихте точно това, когато прочетохте въпроса в заглавието.

Този отговор е верен, но далеч не е пълен, защото ползите от това да продължаваме активно да се учим са огромни и засягат дори здравето ни, както и усещането за лично щастие.

Всеки от нас осъзнава, че живеем в динамизиран свят и че бумът на технологиите изцяло промени пазара на труда. Без да продължаваме да се учим, в повечето професии нямаме никакъв шанс да поддържаме темпото и да развиваме потенциала си. Нещо повече – съществува прогноза, че през следващите няколко години 70% от новоразкритите работни места ще са в сферите на непознати до момента, нови професии.

Това потвърждава още веднъж факта, че ако се надяваме на успешна кариера и на материално спокойствие, трябва да сме в готовност да овладяваме напълно нови умения. Още от блога: Страхът от промяна е невидим и опасен крадец на щастие. Можем ли да го победим?

Придобиването на нови умения е важно за здравето

Хората, които непрестанно учат нови и нови неща са изправени пред много по-малък риск да развият деменция с напредването на годините.

Причината за това е, че когато учим нови неща, миелиновата обвивка около нервните клетки увеличава плътността си. Миелинът предпазва нервните клетки и има важна функция за предаването на импулсите от и към мозъка. При заболявания като деменция настъпва процес на увреждане на миелина или демиелинизация. Колкото повече нови знания и умения придобиваме системно, толкова по-устойчиви ставаме срещу такива увреждания.

Колкото повече новия умения… толкова повече нови умения!

Придобиването на нови умения с времето ни прави по-възприемчиви. Учейки нови неща, ние помагаме за формирането на нови невронни връзки и мрежи. Увеличава се така наречената мозъчна пластичност или казано просто, тренираме мозъка си да заучава и като цяло да функционира по-добре.

В този смисъл е донякъде вярно, че няма излишни знания и умения. Дори да не получим възможност да приложим наученото на момента, ползата от “мозъчния фитнес” остава. 

А когато ни се наложи да овладеем конкректни знания и умения с практическа полза, ще бъдем в максимално добра кондиция да се справим.

Новите знания и умения ни правят по-щастливи

“Придобиването на нови знания е фундаментална част от психичното здраве”, според статия в британското списаниe Psychologies. Когато научаваме нови неща, ние активираме чувство на гордост и удовлетворение от себе си и задоволяваме естествената си нужда да се усъвършенстваме. 

Новите умения ни карат да се чувстваме ефективни, а това директно повишава и самооценката ни.

И не на последно място, в ученето има и социален аспект. Новите умения и знания са добър начин човек да се почувства по-силно свързан със заобикалящия свят, а това чувство също е директно свързани със способността да бъдем щастливи


Да обсъдим темата в BG-Mamma!