Това заглавие може да ви звучи пресилено или направо тъжно, но по-добре го запомнете. Може да ви спести доста професионални главоболия. Може дори да спаси кариерата ви!

Фирмените коледни партита могат да подхлъзнат човек много коварно, твърди експертът по етикет Маралий Маккий. Нейният категоричен съвет е: Мислете за тези поводи като за чисто работен ангажимент и ще намалите почти до нула риска да се изложите.

Присъствието на думата “парти” в израза “офисно парти” е напълно подвеждащо, казва Маккий.

“Виждала съм как само за три часа една иначе обещаваща кариера отива директно в небитието”, разказва тя за случай, в който талантлив потенциален мениджър се появил на коледното парти на фирмата си с гадже, с което били заедно отскоро. Дамата поела повече вино от полагащото се за подобен повод и това станало съвсем очевидно за всички присъстващи. Подробностите от тази случка са без значение. Важното е, че от тази вечер никой вече не гледал на младата корпоративна надежда с предишното уважение, което в крайна сметка провалилo шансовете на човека във фирмата. Което ни води към списъка с важни правила за партитата с колеги:

1. Не взимайте с вас човек, когото не познавате много добре

Ако в поканата изрично е посочено, че можете да отидете с половинката си, нормално е да поканите партньор, с когото имате достатъчно сериозна връзка. Корпоративните партита обаче са най-неподходящото място за третата или четвъртата ви среща. Няма как да сте напълно сигурни какво ще бъде поведението на почти непознат човек, особено ако се намесят едно-две питиета в повече. Спестете си риска!

2. Спазвайте дрескода и се стремете към по-официална визия

Ако се колебаете между по-небрежен и по-елегантен тоалет, изберете по-елегантния. На корпоративното коледно парти определено е по-добре да сте облечени представително. Още веднъж – мислете за повода по-скоро като за вечерен работен ангажимент, отколкото като за истински купон. Забравете за скъсани дънки, дълбоки деколтета, лачени обувки на 14-сантиметров ток, обици с пластмасови черешки и подобни.

3. Оставете шефа да говори

Задължително се отбийте при шефа си, за да кажете здрасти и да размените няколко думи, но не се опитвайте да задавате тона и темата на разговора. Сега не е моментът да искате повишение, да подпитвате за новини около някой проект или да разгръщате скъпоценните си идеи за развитието на компанията. Ако шефът ви сам заговори на работна тема, останете на работна тема. Ако пък насочи разговора към нещо по-лежерно, отговорете му в същия дух.

4. Не обсъждайте работни проблеми с колегите

При колегите нещата стоят една идея по-различно. Специалистът по етикет съветва на всяка цена да избягваме да подхващаме работни теми. Придържайте се към “леки” и приятни, неутрални теми за разговор. Оставете работата настрана, както и политиката. И избягвайте да клюкарствате – дори на момента да ви се стори добра идея и да ви е забавно, по-късно вероятно ще се притесните дали не сте се компрометирал/а. И с право! Още от блога: Големият офисен театър – винаги да изглеждаш много зает

5. Не пийте много

Този съвет вече сте го чували, но си струва да се повтори. Защото понякога човек се увлича, особено ако използва алкохола като средство да се отпусне. По-лошо от това да не се отпуснете обаче е да се отпуснете повече от предвиденото. Пийте максимум по едно питие на час, а като цяло за събитието е добре да не надвишавате две питиета. Ако шефът или колеги ви подстрекават “да не изоставате от темпото”, измислете си някакво извинение. Даже и ако някои от другите са подпийнали, във ваш интерес е да прекарате фирменото парти на трезва глава.

Идеята не е да не си прекарате добре, разбира се. Но каквото и да ви казва някой, между колеги е важно да се запази определено ниво на уважение. И ще се съгласите, че колкото и добър професионалист да е ваш колега, ако веднъж го видите да се раздава на дансинга с жалки залитания и разфокусиран поглед, вече нищо няма да бъде съвсем същото.

Така че просто запазете купонджийския си дух за следващи събития!

Обратно към форума: Наистина ли е неизбежен празничният стрес?