Този текст има нужда от малко по-различно начало, а именно да кажем накратко какво не са интровертите!

Според масовата представа, интровертите са най-вече срамежливи. Смятат ги още за хора, които са затворени, неуверени, които не умеят нито да общуват непринудено, нито да се забавляват. 

Всичко това е невярно и не описва точно психологическия тип на интроверта, от което пък произтичат ненужно много проблеми в общуването между интровертите и тяхната противоположност – екстровертния тип хора.

Но ако разбираме разликата между двата типа, ще сме способни да извлечем максимума от своя собствен потенциал, както и да комуникираме по-добре с другите и да си сътрудничим по-успешно.

И така, какво е интроверт?

Терминът дължим на Карл Юнг. Произходът на думата е от латински език и се превежда буквално като “обърнат навътре”, тоест, към себе си.

Интровертите са хора, които имат много богат вътрешен свят и предпочитат да се намират в среда на минимална външна стимулация. Те са наблюдателни, аналитични, любознателни и фокусирани и когато са сами никога не скучаят. 

Изобщо не е задължително един интроверт да има ниско самочувствие, нито да бъде срамежлив или тревожен, дори нещастен човек. Истина е обаче, че интровертите се изморяват неимоверно от това да бъдат сред тълпи от хора, да им се налага да водят повърхностни разговори, да понасят глупаво бърборене или силен шум.

Може да приемем за вярно и следното обяснение – интровертите харесват своя собствен свят прекалено много, за да толерират продължително време нещата, които ги изтръгват от него. 

Те нямат никакъв проблем да създават приятелства или интимни връзки. Просто имат нужда от достатъчно лично пространство в едни отношения. Оставете ги на спокойствие, когато искат да се затворят вкъщи с любимите си книги за цял уикенд или когато си тръгват първи от партито. Не ги притискайте да участват в големи събирания. Вместо това, канете ги на срещи по двама или в малки групи – тогава те разкриват най-доброто от себе си и могат да бъдат прекрасни събеседници, интелигентни, остроумни и разбиращи.

Суперсилите на интровертите

Парадоксално, в масовата западна култура интровертният тип хора са по-малко популярни. 

Бъбривите личности, които бързо скъсяват дистанцията, обичат да са в компания и се стремят към вниманието на околните, инстинктивно са възприемани като по-уверени и по-приятелски настроени. 

Сравнително малко се знае за истинските качества на интроверите – включително за това, че често те са по-умни, по-креативни, способни на по-дълбока емпатия, а също така често притежават и повече качества да бъдат истински лидери.

Интровертите имат по-добър академичен успех

Лесно можем да си обясним защо е така. Понеже не обичат да са сред много хора и не се разсейват толкова лесно, на интровертите им остава повече време за занимания като четене и учене. По същата причина те често са по-осъзнатият тип хора, тъй като обичат да са насаме със собствените си мисли и да изследват различни абстрактни концепции. Това им дава предимство и във всички креативни сфери.

Интровертите са по-добрите лидери

За разлика от екстровертите, интровертите нямат никакъв проблем да изслушват другите и да се поставят на тяхно място. Те са по-емпатични и разбират емоциите на човека отсреща по един наистина дълбок и комплексен начин. Изключително наблюдателни са, не пропускат важни детайли. Това, че са способни да се концентрират много добре, им помага да намират бързо решения в сложни ситуации.

По-добри са във формирането на сплотени екипи. Този факт е доказан от голяма верига пицарии, която решава да направи експеримент и да раздели заведенията си на такива, в които мениджърите са интроверти и други, в които мениджърите са екстроверти. След известно време е установено, че обектите с интровертни шефове се представят много по-добре по всички показатели и регистрират по-висок оборот. Още от блога: Трябва ли да си сменя работата?

Още няколко митове и факти за интровертите:

Интровертите нямат приятели. Нищо подобно, дори е обратното. Този тип хора могат да бъдат много емпатични и лоялни и техните приятелства са проверени във времето и много дълбоки, искрени и пълноценни.

Интровертите не обичат да бъдат сред хора. И да, и не. Зависи кои са тези хора… и колко са на брой! Интровертите могат да се наслаждават от цялата си душа на приятен разговор, но той трябва наистина да има смисъл. И по възможност да се води в тесен кръг, защото тълпите много ги изморяват.

Интровертите често са в лошо настроение. Със сигурност е вярно, ако ги срещнете на парти или на друго място, където е пренаселено и шумно. Когато са насаме с хора, които харесват, е точно обратното – интровертите могат да бъдат много забавни и чаровни и да ви засипват с внимание. А когато са сами, се зареждат най-добре и са отпочинали и весели.

Какво да правите и какво не с вашите любими интроверти?

  • Не им звънете прекалено често и в никакъв случай не ги карайте насила да ходят с вас по купони.
  • Ако усетите, че се отдръпват от вас временно, оставете ги на спокойствие и изчакайте те да ви потърсят.
  • Канете ги да се виждате на четири очи.
  • Поискайте им съвет, когато сте в трудна ситуация. Със сигурност ще разсъдят трезво и ще ви предложат ценна и различна гледна точка!

Към кой от двата типа хора принадлежите вие – екстоверти или интроверти? Споделете в тази тема във форума.