Децата от дигиталните поколения се концентрират трудно, училището им е скучно, резултатите им по основните предмети се влошават. Но дали не сме избързали да приемем това като неотменна присъда? 

Всъщност какви са начините да насърчим “дигиталните деца” да се стремят към нови знания?

В BG-Mamma тази есен публикуваме поредица от интервюта с експерти, като разговорите ни са посветени на ученето и на знанието в контекста на нашето време. Някои от поканените експерти са с интереси и опит в хуманитарната сфера, а други – в областта на технологиите. Но във всички интервюта се откроява убеждението, че любопитството у децата е вродено, че потребността да изучават света е все така налична, единствено остава да намерим най-добрите съвременни средства да контактуваме с тези деца и млади хора.

Не обиждайте децата, когато са сгрешили и са направили някоя глупост

„Не споделям мнението на някои колеги, че децата са по-глупави с всяко следващо поколение”, казва Иван Маринов, преподавател по български език и литература. Според него децата просто са родени във време, което предлага много повече стимули за сетивата и образованието се конкурира с много по-атрактивни информационни източници.

“Всяко дете притежава вродено любопитство към света. Все повече деца обаче търсят информация в алтернативни на образователната система източници: социални мрежи, онлайн платформи, популярни фигури. Традиционната методика на преподаване не е достатъчно ефективна, защото не въвлича всички сетива в учебния процес и не стимулира емоционалната памет на учениците. Неслучайно платформа като Уча.се е толкова успешна и интересна за децата, тъй като в нея информацията се предава чрез звук, образ и текст.”

Неговите най-важни съвети към родителите на ученици:

• Отделяйте повече време, за да общувате с децата си. Научете ги на уменията, които ви правят успешни в живота.

• Бъдете до тях дори когато ви се струва, че проблемите им са малки, за да ви имат доверие. 

• Развивайте се заедно с тях и им помогнете да станат уверени личности, които вярват в себе си. 

• Не ги обиждайте, когато сгрешат и направят някоя глупост. Вие ще забравите за грешката на детето си, но то няма да забрави тежките думи.

• Говорете си с часове, забавлявайте се заедно. Предавайте опита си, но и ги изслушвайте. Бъдете им най-добри приятели и не им отказвайте внимание, за да не изгубите ценно време. Знаете ли, моят баща почина през 2017 г., когато бях на 20. И до днес съжалявам, че не успяхме да си кажем много неща.

Пълния текст на интервюто с Иван Маринов четете тук.

Ако искате да отгледате любознателни деца, не очаквайте от тях да бъдат перфектни

Съветът е на психолога Ина Иванова, която води и своя собствена консултативна тема в платформата BG-Mamma, като част от инициативата ни Специалистите говорят.

“От децата се очаква те да са перфектни и това ги обезсърчава да опитват и съответно ги кара да се страхуват да допускат грешки. А именно чрез грешките се учим най-добре”, убедена е Ина.

“Важно е да допълня, че ако едно дете няма добър успех, много е вероятно средата у дома да не е предразполагаща. Ако има скандали, неразбирателства, ако е обиждано, ако е съдено, ако често е сравнявано с успехите на други деца, ако често получава критика, това не създава предпоставка детето да може да учи и да се чувства добре.Прочетете тук цялото интервю с Ина Иванова.

Насърчавайте децата да придобиват дигитални умения

Петър Шарков от Училищна Телерик Академия обърна внимание на факта, че под една трета от българите (29%) имат поне базови дигиталния умения при 56% средни за Европа.

„Хората асоциират програмирането с професионална реализация като програмист или ИТ специалист, а това не е така,“ подчертава Петър Шарков. „Независимо дали учениците ще изберат да се занимават с програмиране или да се развиват в друга област, уменията да управляват дигиталните технологии и да пишат код, ще помогнат да си намерят перспективна и интересна работа и да се превърнат в предпочитани специалисти“. Цялото интервю с него ще откриете тук.

Още за специалната ни инициатива да говорим за образователните потребности на днешните деца можете да научите от тази тема във форума!

Поредицата от интервюта е част от проекта Отново на училище 2022.

Oще от Блога на BG-Mamma:

Четенето на книги ни прави по-здрави физически