Щастието ни е изцяло в нашите собствени ръце – вярно или не?

Вярно е… наполовина. Науката е на мнение, че генетичните фактори са отговорни на около 50% за това дали един човек е щастлив, а откритието е направено от Университета в Минесота чрез изследване на двойки еднояйчни близнаци

Оставащите 50% зависят изцяло от собствените ни решения, стил на живот и настройка на ума. И има съвсем лесни стъпки към това да направим тази своя независима от гените половинка истински щастлива! Първа стъпка – да освободим ума си от представата за щастието като нещо, което се гради върху грандиозни успехи, шеметна кариера, много пари, големи къщи и редовни околосветски обиколки.

Времето с близките ни, обърнато в щастие, струва повече от 100 000 долара

Редовното общуване със семейството и приятелите носи на човек повече щастие, отколкото 100 000 долара увеличение на годишния доход.

Като цяло добрият социален живот се смята за един от най-важните фактори да се чувстваме щастливи. Независимо колко сме заети, колко работни проекта движим паралелно, в колко трябва да ставаме сутрин за разкарването на децата по училища и градини, времето за близките и за приятелите не трябва да остава на последен план в живота ни.

Десетина минути, в които човек да побъбри с родителите си по телефона, хубава вечеря, която да си сготви заедно с приятели, покана за по кафе с бивши колеги – тези малки жестове често остават подценявани. Но споделените с близките ни хора ритуали поддържат увереността на човек, че е част от общност.

Щастието обича температурата от 13.9 градуса

Сега да ви споделим и един донякъде забавен факт.

Действително учените са установили, че точно при 13.9 градуса по Целзий се чувстваме най-щастливи. Това е температурата, при която е най-добре човек да се разходи навън и да се почувства супер тонизиран само след около 20 минути.

Така че недейте да мърморите сърдито, когато цяла седмица се лее дъжд и юнските температури са нетипично ниски! Щастието ви чака навън – трябва само да си вземете дъждобрана и усмивката.

Сън и движение

Това сигурно си го знаете, но също толкова сигурно не го спазвате. Редовният 8-часов сън на нощ е критично важен за здравето, както и за усещането за щастие.

Експеримент с недоспали студенти е доказал, че те много по-трудно запаметяват понятия с положително значение. Но пък не са имали проблем да запаметяват думи с отрицателен смисъл. Това е така, защото когато не ни достига сън, ставаме много по-чувствителни към негативни емоции.

Невъзможно е да не споменем и това колко важно е да сме физически активни. Дали ще изберем енергична разходка, или час във фитнеса зависи от предпочитанията и от физическото ни състояние. Но минимум половин час сравнително интензивни движения на ден са нещо, без което щастието бързо би ни напуснало. Ако пък спортът и разходките са сред природата, ефектът е още по-добър. Още от блога: Четенето на книги ни прави по-здрави физически

Да творим добро поне 100 часа на година

Да даваш е по-ценно, отколкото да получаваш. Науката застава зад този привидно шаблонен израз, защото е доказано, че да даваме от себе си и да помагаме ни прави по-щастливи, отколкото когато ние самите сме облагодетелствани от чуждата помощ.

Смята се, че най-добрият вариант е годишно да ни се събират поне 100 часа, в които помагаме на другите.

Затова не отказвайте на приятелка да носите заедно с нея багаж, когато се нанася в ново жилище. Бъдете отзивчиви към колегите, които имат нужда от подкрепление за някоя по-сложна задача. Бъдете колкото се може по-отворени към нуждите на близките си и по-услужливи. От това печелят и двете страни – и не бива този факт да ви звучи парадоксално. Затова подхранвайте у себе си редовно добрината и щедростта!