Напомняте на мъжа си да си легне по-рано, защото утре е на интервю за работа, но той си пуска още един епизод от сериала, след това и още един… Обещал е да мине през магазина за месо, но е забравил, така че за вечеря на вас се пада честта да спасите положението с пица с готово тесто. Излиза с приятели и обещава да си дойде преди полунощ, но в 3 сутринта още го няма…

Сега махнете от първото изречение “мъжа си” и го заменете със “сина си”. Смисълът не се губи, нали? Даже така написаното звучи по-естествено.

Ако имате до себе си мъж от такава порода, то вие сте се превърнала в негова майка, а той е приел ролята на голямо бебе. Сценарият е често срещан, а нещастието и на двете страни е гарантирано. Може да ви се струва, че има някакъв чар в това да покровителствате гаджето или съпруга си все едно е подрастващ –  създава засилено впечатление за грижа и ви кара да се чувствате нужна. Но истината е, че пълноценна е само онази връзка, в която и двамата партньори се държат като развити възрастни.

“Вечното бебе” – как един мъж става такъв?

Мъжът “бебе” подсъзнателно бяга от ролята на възрастен, защото се е разочаровал от нея. 

Обикновено това са хора, които в детството си са получавали всичко наготово. Мама, татко или двамата заедно не са давали “косъм да падне” от главата на малкото момченце, спестявали са му всякакви отговорности, не са искали да го обременяват с проблеми, разрешавали са вместо него всеки възникнал казус. Нищо чудно, че когато навърши пълнолетие, този младеж е силно изненадан, че трябва да понася несгоди и разочарования и че понякога желанията му не се изпълняват. Често такива мъже остават да живеят до сравнително късна възраст при мама, но не е задължително. Дори когато се отделят физически, подсъзнателно те с всички сили се стремят да се върнат обратно в детството. Прочетете още: Когато с мама са опасно близки

Обикновено си избират за партньорки самостоятелни, всеотдайни жени. Този тип жени не са свикнали да се глезят и когато има проблем, автоматично хвърлят големи усилия да го разрешат – и често в тези усилия са сами.

По какво ще го познаете?

В психологията наричат явлението “синдром на Питър Пан”. 

Подобно на Питър Пан, мъжът, отказващ да порасне, може да бъде много чаровен. Около него се носи вълшебен прашец, който може да те накара да полетиш. По всяка вероятност въпросният Питър Пан е дълбоко несигурен в себе си и мрази да поема отговорност, затова с повърхностен чар прикрива липсите си.

Той избягва сериозните теми. Запомнете това и бъдете бдителна в ранния етап на една нова връзка. Прекрасно е, ако един мъж ви кара да се смеете и ако е готов да споделя с вас мечтите си за приказни пътувания до далечни земи. Но е важно да може да превключва и на сериозна вълна. Заговаряте за кариера, за пари, за деца или нещо подобно и той панически сменя темата или отново обръща разговора в шеги? Тогава е много вероятно да сте попаднала на голямо бебе.

Питър Пан не поема отговорност. Когато говори за миналото си, приписва всички провали на някой друг. Бившите му до една са безчувствени използвачки, шефовете му – тесногръди и неспособни да го оценят… Думата “сбърках” не е в неговия речник. Точно както е било в детството му, когато някой свръхгрижовен родител не го е оставял да понася последствията от грешките си.

Има ли и жени от този тип?

Има, разбира се, но изглежда по-разпространеният случай е между жените покровителки и мъжете момченца.

Какво да правите, ако се окажете в ролята на втора майка на мъжа си?

Първо, поемете пред самата себе си своята част от отговорността. Много вероятно е в началото напълно доброволно да сте поела командните функции във връзката. Типична причина за това е ниското самочувствие. Ако една жена вярва, че не е достойна мъжът да полага усилия за нея и да се отнася към връзката сериозно, тя се спасява от това тревожно усещане като привлича незрели партньори. Обгрижвайки мъжа прекомерно, сякаш се разплаща с него за малкото внимание, с което я е удостоил.

Ако вие сте тази жена, имате нужда да поработите първо върху себе си. Научете се да не потискате нуждата да имате до себе си зрял партньор, на когото можете да разчитате. Отървете се и от идеята, че като влизате в ролята на втора майка, правите добро на един възрастен мъж. Никой не може да остане вечно на седем, нито е нужно или пък нормално.

Приемете истината, че интимност може да съществува само между двама зрели партньори. И че докато се вживявате в ролята на незаменима закрилница, в действителност пропускате прекрасни други неща.

Осмелете се да сложите условията си на масата и да изразите най-нормалното желание на света. А именно това човекът до вас да показва зрялост и загриженост и в отношенията ви да настъпи баланс.

Всичко, различно от това, заслужава да го поръсите с малко от онзи вълшебен прашец. За да отлети далече от живота ви!

Имате ли опит с мъже от този тип? Включете се в дискусията по темата тук.