Навсякъде в социалните мрежи виждаме други женски тела и сравнението с тях е нещо, от което е трудно човек да избяга. Дали нашите собствени тела са “наред”? 

Модата се заиграва с отговорите на този въпрос и често ни запраща в крайности.

От едната страна са талиите с обиколка 60 см, тънките бедра, съвършено оформените (все по-често с импланти) задни части. От другата е движението body positivity, което през последните години се опитва да ни убеди, че “всички тела са секси”. Дори и в случаите на наднормено тегло.

Защо се оказа, че и body positivity не е панацея за проблемите с женското самочувствие?

Абсолютно приемане на всеки тип и размер фигура – звучи толкова позитивно, а и с идването си тази нова философия изглеждаше като нещо, което най-после ще позволи на обикновените жени с несъвършени тела да си отдъхнат. Новото модно течение се хареса на известните личности и на инфлуенсърите, масовото споделяне на снимки на целулит и леко отпуснати коремчета е в ход, модните брандове се оказаха под натиск да включат в кампаниите си жени с по-едра фигура, а Victoria’s Secret дори се видяха принудени да спрат традиционното си годишно шоу на “ангелите”. Прочетете още: Наистина ли ще спрем да мразим побелелите коси?

Оказа се, че и тази мода има своята тъмна страна.

След първоначалната еуфория, body positivity движението понесе и сериозна критика. 

Все по-често чуваме гласове, които предупреждават, че залитането в подобна крайност е потенциален риск за здравето. Защото тенденциите повлияват на мисленето ни, но не и на физиологията. И наднорменото тегло си остава все така опасно, липсата на спорт все така застрашава здравето и на жените, и на мъжете. Независимо дали сме се оставили да ни убедят, че е “секси”. 

Естествено, че нито една дама с по-пищна по природа фигура няма една причина на този свят да се срамува от себе си. Въпросът е в това да търсим баланс и прагматизъм във възгледите си, вместо да се опияняваме от всеки нов тренд по отношение на женската фигура. 

Отговорът може би се нарича body neutrality.

Да, знаем, че това е поредният модерен термин! В него обаче се съдържа доста мъдро отношение към собственото тяло.

Тази философия възниква заради натрупаното критично отношение към body positivity тенденцията. Body neutrality не ни кара непременно да се възхищаваме на това как изглежда тялото ни. Вместо това, фокусът е върху това как се чувстваме и дали физическата ни форма ни позволява да се наслаждаваме на активностите, които обичаме. На тялото се гледа по-скоро като на инструмент, отколкото като на изваян с много глад и пот трофей за показване.

Накратко – въпросът е дали сме здрави и имаме ли тонус.

Ако коремът ви е леко отпуснат или имате по-пълни бедра, но като цяло се чувствате енергична, това е напълно достатъчно. Малко целулит? Не е краят на света. Но пък ако обичате разходките в планината, а все по-често се задъхвате, може би трябва да си отделяте повече време за редовни тренировки.

И най-вече – ако една тенденция не ви кара да се чувствате добре, тя просто не е за вас.

Ако не се увличате по модерните термини – чудесно. Ако не оставяте снимките в социалните мрежи периодично да настройват съзнанието ви за това какви пропорции трябва да гоните – още по-добре!

Ако сте здрава и спокойно се усмихвате, когато хвърлите един поглед в огледалото, то значи вашето тяло вече е “перфектно”.

Споделете своето мнение по темата във форума