Ние от BG-Mamma

“Пожертваното поколение”: Младите хора на Европа губят надежда за бъдещето си под тежестта на кризата

Вестник “Гардиън” ги нарича “пожертваното поколение”. Пандемията накара младите хора на Европа да се чувстват като второстепенна грижа, а със започването на военни действия проблемът най-вероятно ще се задълбочи.

През 2021 г. “Гардиън” проведе мащабно проучване сред младите хора в Европа, за да направи оценка на последствията от здравната криза. Изданието твърди, че 64% от тийнейджърите и младежите са застрашени от депресия, което бележи увеличение с 15% спрямо периода преди избухването на пандемията. Бъдещето на Европа – или възрастовата група между 16 и 25 години – се чувства изгубено заради социалната изолация, изоставането по отношение на образованието и пълната липса на ясна перспектива какво ще се случва от сега нататък.

Ако имате нужда от безплатна онлайн консултация с психолог, задайте въпрос на някой от експертите в секцията „Специалистите говорят“ в BG-Mamma

Според професор Клаус Хурелман от Hertie School в Берлин, липсата на специално отношение към учениците и студентите по време на кризата е политическа грешка, която може да доведе до “война на поколенията”. Непредсказуемата въртележка между присъствено и онлайн обучение и постоянната зависимост от телефоните и лаптопите е довела много деца и младежи до бърнаут. Лишаването от социални контакти е довело до обърканост и потиснатост. Студентите масово се оплакват, че знанията им са пострадали заради дистанционното обучение и че се притесняват за реализацията си в бъдеще. “Възрастните” обаче сякаш през цялото време си имат по-важни проблеми.

Това би могло да оформи поколение, което изпитва екстремно недоверие към своите предшественици и най-вече към правителствата и институциите. Възможно е и част от тези млади хора да бъдат тласнати към радикални идеи, към ненавист и към затруднения да се интегрират в социалната система.

“Беше ни отнето толкова много”, казва един от анкетираните ученици от Великобритания. “Липсва каквато и да е подкрепа, а накрая от нас се очаква просто да продължим напред, все едно нищо не се е случило”.

Психологът Детелина Стаменова: Здравната криза засили разделението у нас

Малките стъпки, с които можем да помогнем:

Учениците и младите хора имат нужда да знаят и да усещат, че са чути.

Важно е да валидираме усещанията им, свързани с изолацията и несигурността. 

Изключвайте по-често телевизора – негативните новини и послания, които заливат семействата, карат най-младите членове да се чувстват сякаш настъпва апокалипсис и на този фон техните вътрешни конфликти са твърде дребна тема.

Кажете на своя ученик, че сте наясно със затрудненията в учебния процес. Бъдете насреща, вслушвайте се в детето, задавайте въпроси. Разкажете му история за някой предишен труден период или за вече отминала криза. Дайте на младия човек надежда, че и това ще мине.

Насърчавайте детето да се движи. Излизайте на чист въздух, разхождайте се в парка, направете заедно джогинг.

И не на последно място – контролирайте своята собствена тревожност. Да, светът е изправен пред тежки предизвикателства в момента, които за съжаление следват едно след друго. Но ако вие унивате и губите фокус, ако позволите на чувството за обреченост да ви превземе, бъдете сигурни, че и децата ви ще се чувстват по този начин, особено ако все още живеете заедно.

Можете да оставите коментар по темата в специалната дискусия в BG-Mamma

Exit mobile version