Вестник “Гардиън” ги нарича “пожертваното поколение”. Пандемията накара младите хора на Европа да се чувстват като второстепенна грижа, а със започването на военни действия проблемът най-вероятно ще се задълбочи.

През 2021 г. “Гардиън” проведе мащабно проучване сред младите хора в Европа, за да направи оценка на последствията от здравната криза. Изданието твърди, че 64% от тийнейджърите и младежите са застрашени от депресия, което бележи увеличение с 15% спрямо периода преди избухването на пандемията. Бъдещето на Европа – или възрастовата група между 16 и 25 години – се чувства изгубено заради социалната изолация, изоставането по отношение на образованието и пълната липса на ясна перспектива какво ще се случва от сега нататък.

Ако имате нужда от безплатна онлайн консултация с психолог, задайте въпрос на някой от експертите в секцията „Специалистите говорят“ в BG-Mamma

Според професор Клаус Хурелман от Hertie School в Берлин, липсата на специално отношение към учениците и студентите по време на кризата е политическа грешка, която може да доведе до “война на поколенията”. Непредсказуемата въртележка между присъствено и онлайн обучение и постоянната зависимост от телефоните и лаптопите е довела много деца и младежи до бърнаут. Лишаването от социални контакти е довело до обърканост и потиснатост. Студентите масово се оплакват, че знанията им са пострадали заради дистанционното обучение и че се притесняват за реализацията си в бъдеще. “Възрастните” обаче сякаш през цялото време си имат по-важни проблеми.

Това би могло да оформи поколение, което изпитва екстремно недоверие към своите предшественици и най-вече към правителствата и институциите. Възможно е и част от тези млади хора да бъдат тласнати към радикални идеи, към ненавист и към затруднения да се интегрират в социалната система.

“Беше ни отнето толкова много”, казва един от анкетираните ученици от Великобритания. “Липсва каквато и да е подкрепа, а накрая от нас се очаква просто да продължим напред, все едно нищо не се е случило”.

Психологът Детелина Стаменова: Здравната криза засили разделението у нас

Малките стъпки, с които можем да помогнем:

Учениците и младите хора имат нужда да знаят и да усещат, че са чути.

Важно е да валидираме усещанията им, свързани с изолацията и несигурността. 

Изключвайте по-често телевизора – негативните новини и послания, които заливат семействата, карат най-младите членове да се чувстват сякаш настъпва апокалипсис и на този фон техните вътрешни конфликти са твърде дребна тема.

Кажете на своя ученик, че сте наясно със затрудненията в учебния процес. Бъдете насреща, вслушвайте се в детето, задавайте въпроси. Разкажете му история за някой предишен труден период или за вече отминала криза. Дайте на младия човек надежда, че и това ще мине.

Насърчавайте детето да се движи. Излизайте на чист въздух, разхождайте се в парка, направете заедно джогинг.

И не на последно място – контролирайте своята собствена тревожност. Да, светът е изправен пред тежки предизвикателства в момента, които за съжаление следват едно след друго. Но ако вие унивате и губите фокус, ако позволите на чувството за обреченост да ви превземе, бъдете сигурни, че и децата ви ще се чувстват по този начин, особено ако все още живеете заедно.

Можете да оставите коментар по темата в специалната дискусия в BG-Mamma