Чувството да си поставиш разумна цел и да се справиш с нея е прекрасно. Но има ли граница, отвъд която преследването на желанията започва да ни носи единствено нещастие?

Интересни насоки за размисъл откриваме във “Всичко е прецакано”, бестселърът на Марк Менсън от 2019 година.

Благодарение на провокативния си и на места нецензурен език (в оригинал заглавието е Everything is F*cked) книгата не се хареса на всеки. Но постави на фокус един съществен проблем – факта, че днешният човек разполага с повече ресурси отвсякога, а е все по-тревожен и неудовлетворен. Както посочва Менсън, в колкото по-богат район живее един човек, толкова е по-висок рискът да извърши самоубийство.

Парадоксът на прогреса

“Из целия развит и богат свят се шири някакво ирационално чувство на безнадеждност. Това е парадоксът на прогреса – колкото по-добре става положението, толкова като че ли по-тревожни и разстроени се чувстваме”, пише Марк Менсън.

“Живеем в най-безопасното и проспериращо време, откакто свят светува, и въпреки това се чувстваме по-безпомощни от когато и да било. Колкото по-добре става, толкова повече се отчайваме.”

Фалшивите обещания за съвършенство

Менсън смята, че постоянното преследване на нови и нови цели и желания има своеобразен пристрастяващ ефект. И че колкото по-трескаво гоним някакъв митичен идеал, някаква илюзорна представа за съвършенство и за абсолютно щастие, толкова повече се отдалечаваме от същинското щастие. И още по-невротично започваме да го търсим и преследваме. Желанията ни растат в сляпо следване на обстоятелствата. Завъртаме се в омагьосан кръг.

Прочетете още: Научете детето да не прави по много неща едновременно

Тук Марк Менсън отправя обвинение и към огромната индустрия, изградена върху обещания за усъвършенстване на личността. Нескончаемата нужда да се “усъвършенстваме”, която налага тази индустрия, в действителност е едно постоянно и подлудяващо напомняне за това колко „несъвършени“ сме и как не държим нищо под контрол.

Щастието никога не е достатъчно


“Не се надявай на по-добро. Просто бъди по-добър”. 

Или казано другояче, вместо да пълним списъка си с новогодишни обещания още и още, по-добре е да се съсредоточим върху няколко по-малки, но постижими цели. Като не забравяме редовно да спрем и да благодарим за нещата, които вече сме постигнали, за радостите, с които животът ни е благословил, за всичко съградено зад гърба ни.

Още по-хубаво е да споделим тези свои малки и по-големи победи и радости! В темата във форума “Да се похвалим” потребителите ни правят точно това – разказват за нещата, които напоследък са ги накарали да се чувстват щастливи и доволни.

Тук можете да прочетете и споделени равносметки за изминалата 2021 година.

Може би точно тези дискусии ще ви дадат различните перспективи, които да пренасочат фокуса ви. От нещата, които силно желаете, към тези, които вече имате и в които се съдържа толкова много щастие!

Обратно към форума