Често определяме ноември като един от най-депресиращите месеци от метеорологична гледна точка – става все по-студено, мрачно и дъждовно. В комбинация със случващото се по света, както и негативизма на социалните мрежи, времето нерядко започва да ни влияе до такава степен, че в мислите ни постепенно се прокрадват негативни емоции или дори състояния на страх. Специалисти по психосоматика са изследвали, че сред най-вредните за нас чувства са самосъжалението, ревността, завистта и чувството за вина.

Ако усещате, че напоследък ви обзема необяснима тъга*, прочетете тези седем простички ритуала, с които ще направите първата крачка към света на щастието и хармонията.

Фокусирайте се върху позитивното в живота

Опитайте се да се фокусирате върху всичко позитивно в живота си. Колкото и проблеми да имате, може да бъдете сигурни, че ще се сетите и за достатъчно хубави неща, които ви се случват всеки ден. Седнете, извадете лист хартия и опишете всичко, за което сте благодарни – семейство, деца, храна, покрив над главата си, добър приятел.
Запишете всяко дребно нещо, за което се сетите – дори следобедната разходка из парка, която ви тонизира, а защо не и усмивката, която сте предизвикали на нечие лице. Не забравяйте, че позитивното мислене подлежи най-вече на осъзнаване и култивиране. Няма да станете изведнъж позитивен човек, но може постепенно да работите в тази посока.

Спрете да гледате новини

Непрестанните негативни вести доказано могат да предизвикат депресия, страх и паник атаки, особено ако сте с по-чувствителна психика. Ограничете ги до най-необходимия минимум, като не се изолирате изцяло от света – все пак е важно да разбирате какво се случва глобално по света и около вас.
Ако ви се гледа телевизия – опитайте да разпуснете с филм или сериал (препоръчително без рекламни прекъсвания), като задължително изберете жанр, който харесвате и не ви натоварва излишно.

Научете нещо ново

Американският режисьор Дейвид Линч е казал – „Всичко, което научих в живота си, научих, защото реших да опитам нещо ново.“ Замислете се колко позитивно зареден е този цитат. Едно от най-важните неща, върху които всеки човек трябва да работи, е саморазвитието. Всеки от нас трябва да се стреми да научава нещо ново, дори да ни се струва на пръв поглед незначително – спортувайте, рисувайте, научете нов език, научете се да готвите, запознайте се с друга религия, прочетете биографията на човек, който ви вдъхновява…
Всички тези малки неща ще ви помогнат да разширите кръгозора си и ще ви покажат света от друга перспектива.

Помагайте на другите

Да се развиваме като личности означава не само да работим върху себе си, но и да даваме добър пример на хората около нас. Винаги избирайте опцията да помагате. Всеки малък жест от наша страна може да означава много за човека отсреща. Доброволческият труд, подкрепянето на конкретна мисия или дори малките жестове към наш роднина, съсед или колега могат да ни донесат огромно удовлетворение, а и както знаем – доброто е заразно!

Подредете дома си

Добре подреденият, чист и уютен дом може да ни осигури по-хармоничен живот, изпълнен със значително по-малко стрес. Обещайте си да отделите време, за да подредите, изхвърлите или рециклирате ненужни вещи. Старайте се да не трупате вестници, ненужна козметика, опаковки, играчки, дрехи или др. вещи, само защото “все някога могат да потрябват”. Едно е да сме хоби колекционери, друго е да развием така наречения меси синдром. Доказано е, че разхвърленият дом влияе изключително негативно на нервната ни система и нивата на продуктивност. Колкото по-малко се затрупваме, толкова повече щастие и хармония може да изпитаме у дома си.

Медитирайте

Медитацията е древен и ефективен метод за справяне с хроничния стрес, като ползите от нея са не само духовни, но и доказано физически и емоционални. Не се страхувайте дали има правилен начин за медитация, дали разполагате със свободно време, дали сте достатъчно духовен или религиозен човек.Можете да извлечете ползите от медитацията буквално за няколко минути на ден.

В интернет пространството е пълно с подкасти и видео медитации, които може да слушате на спокойствие. А чували ли сте за Автономната сензорна меридианна реакция, известна просто като ASMR? Това е състояние, в което усещаме приятно изтръпване и гъделичкане на главата, врата, гърба и крайниците, в резултат на различни визуални, слухови или когнитивни стимулации. Не всеки човек може да усети ASMR, но не пречи да опитате дали този тип видеа, подобни на медитацията, биха ви отпуснали, или помогнали да заспите по-лесно. В YouTube може да намерите стотици създатели на този вид съдържание, дори на български език.

Потърсете силата на кристалите

Съвременната физика отдавна е потвърдила, че не само ние, но и цялата Вселена е направена от енергия. Кристалите и минералите, които идват от земните недра и носят в себе си целебната енергия на планетата, могат да ни накарат да се почувстваме по-спокойни и уравновесени. Още древните цивилизации са вярвали, че всеки кристал има своите уникални свойства и енергии, а някои дори и магическа сила. Запознайте се с кристалотерапията като допълнение към гореспоменатия ритуал. Понякога при нас идва правилният кристал, който може да излекува емоционална травма, да ни помогне да се отпуснем или да усили и хармонизира личната ни енергия.

*Депресията може да засегне всеки човек, във всеки етап от живота му.
Информацията, предоставена в тази статия, не може да замени посещението при лекар, поставянето на конкретна диагноза и провеждането на нужното лечение.

Депресията може да бъде лекувана. Ако сте в криза или се страхувате да нараните себе си или други хора, незабавно се свържете със здравен специалист или с най-близкия център за спешна помощ.

Полезни връзки:
https://ifightdepression.com/

Не си сам – национална телефонна линия за деца
тел. 116 111
116111.bg

Консултативна тема на Людмил Стефанов
Консултативна тема на Ина Иванова

Обратно към форум BG-Mamma