– Мили Боже! – възмутил се потребителят.

– Във форума може да ме споменаваш и с ника ми… – снизходително отвърнал модераторът.

Всеки, който някога се е регистрирал в някой от множеството интернет форуми, рано или късно се сблъсква с един или повече от неговите модератори. Какво всъщност представлява тази длъжност, какви са правата и задълженията на хората, които се наричат „модератори“?

Модераторът е главният „цензор“, който следи за спазването на правилата и реда сред участниците, поддържа беседите, изтрива излишната или нецензурна информация.

Той трябва да притежава аналитичен ум, грамотност, умение да излага свързано мислите си, внимателност, отговорност, увлечение към интернет общуването.

Модераторът не е нужно да притежава сериозни знания или по-особени умения, но все пак има нужда от някои такива:

  • Да е балансирана и неконфликтна личност.
  • Да владее добрия тон и да е дипломатичен.
  • Да е обективен и спокоен – той не трябва да се поддава на емоциите и да използва положението си за разрешаване на лични конфликти. Трябва да бъде винаги неутрален, да не трие мненията, с които не е съгласен, а и като цяло да бъде адекватен в оценката си.
  • Да умее да се изразява стилистично и граматически правилно – задължително условие за работа в сериозен форум.
  • Да умее да различава спама и рекламите от пръв поглед.
  • Да има отношение към темите, които се публикуват в BG-Mamma и да участва в дискусиите.
  • Да е „в час“ с тематиката, особено ако става въпрос за по-специфични проблеми. Нужно е да познава основните положения и терминологията, за да може да оцени адекватността на коментарите и дали съответстват на темата.

 

Обикновено модераторите работят без заплащане и се избират сред постоянните посетители на форума. Част от модераторите във форум BG-Mamma са обединени в потребителска група Джедаи, а друга част са с ранг Падуани.

Каква е разликата между Модератор, Падуан и Джедай?

Модератор – член на екипа, когато е в групата, в която е назначен за модератор.

Падуан – принадлежи към модераторската група. В групата, над която има модераторски права, се показва с ранг Модератор, а в останалите групи – с ранг Падуан. Има модераторски права само в групата, в която е модератор.

Джедай – принадлежи към модераторската група. В групата, над която има модераторски права, се показва с ранг Модератор, а в останалите групи – с ранг Джедай. Има модераторски права във всички групи.

Владетел на силата – почетна титла за джедай, който вече няма възможност активно да модерира във форумите. Има малко повече права от редовите потребители – може да премества и заключва теми.

~

За повече информация относно длъжността „модератор“ и с молба да изнесе нещо „от кухнята“ се обърнахме към Юлиан Кузманов – администратор и шеф на модераторския екип на форум BG-Mamma:

Какво е да си модератор?

Модераторът. Невидим, заклеймяван, вечно виновен, мълчалив и по призвание  – справедлив. Действията му се контролират от администраторите, но се критикуват от всички.

Най-добрият атестат за модератора е, когато не се усеща присъствието му. Когато назряващите конфликти са потушени в зародиш, когато обидите, цинизмите и др. нарушения не са видени от никого, когато провокациите са филтрирани. Изобщо, когато огрява навсякъде, без да изгаря.

Какви качества трябва да притежава един модератор?

Твърди се, че модераторът е мултифункционален, не спи, яде кратко и притежава способността да е на много места едновременно (горна граница не е засичана). Потребители, познаващи модератори, твърдят, че те притежават и нормални човешки качества.

Модераторът трябва да може да римува в движение и по поръчка, да разбира от 3 думи искане, обяснимо минимум с 8 изречения. Да е гадател. Да е добър, но строг. Да не се засяга от несправедливи обвинения и пожелания към семейството и колегите му и да не им отговаря.

Кои са най-честите трудности, с които се сблъскват модераторите в своята работа?

Модераторите са интересни същества. Лишават се от възможността за стандартно форумно общуване. Мерят си думите и са овластени с права и задължения. Правото да прилагаш правилата и да отговаряш за това. Задължението да не си пристрастен и да имаш отговор за всяко действие и бездействие. Модераторът има задължение за разум и забрана за чувства. В повечето случаи модераторът е виновен според поне една от „засегнатите“ страни. Доста често е виновен пред всички. Известни са дори случаи, в които му е благодарено. Благодарилите са обвинени в подмазвачество и не са повтаряли.

Има ли нещо вярно в слуха, че за тежкия си труд модераторите във форума получават вредни надбавки и под каква форма са те?

Вредни не се изплащат. Форумни легенди твърдят, че в далечното минало, в две поредни години всички модератори са били овъзмездени с кофичка кисело мляко* на човек, както и метла и лопатка** за всекиго от тях. Твърди се, че има дори снимки на събитията, но естеството им е наложило дълбокото им  засекретяване.

Как става подборът на модераторите във форума? Кой и как може да стане модератор?

Модератор не се избира и назначава, той изгрява и се обучава. :). Модератор е титла. Няма бивш модератор, има почетен модератор.


* Кисело мляко се дава като противоотрова на работници и служители, работещи при т. нар. „вредни условия на труд“ – прах, отрови, опасни вещества и като цяло – в замърсена среда.

**Лопатката с метлата символизират работата на модератора, който измита/замита всичко  – т.е. грешни съобщения, спам и т.н.