Да се понесеш по страниците на вълнуваща история, без да се блъснеш в мисълта за алармата, която те чака в 7 на другата сутрин – това е една от безбройните малки благословии на лятото.

Може би затова прочетените през най-топлите дни книги ни стават любими за цял живот, обвити в усещането за безвремие и безгрижие. Някои ще кажат, че четенето като любимо занимание през лятото вече е просто клише. Но ние ще им отговорим, че то е самата действителност! И за да не бъдем голословни, от Neg.bg споделяме “страници” от своите летни дневници – какво обичаме да разлистваме през отпуската, към кои жанрове ни тегли, кои са вечните ни любими заглавия или пък какво четем в този момент. В читателската импровизация засега се включи само част от екипа. Останалите колеги твърдят, че не им е останало време от твърде много четене, но подозираме, че са замесени още плажове и коктейли!

Деян Христов, Key Account Manager:

„Моите любими книги са на историческа тематика. Обичам да чета за династията на Тюдорите, изчел съм почти всички художествени заглавия за Медичи, както и за Борджиите. Не на последно място, обичам да чета исторически книги, посветени на Второто българско царство. 

Това лято книгата, която беше с мен на плажа е “Наследниците на Иван Асен II”, която разказва за събитията след смъртта на българския цар. Освен това, на предстоящата ми почивка ще препрочета отново и “Катерина Медичи”, разказващa за пътя на една от най-видните представителки на рода Медичи от Флоренция до френския трон.“

296050829-599816288394153-5324457203453756262-n

Радостина Недялкова, редактор:

„От години насам за мен лятната почивка означава да се изтегна на плажа с книга в ръка. Разбира се, четивото трябва да е подходящо – забавно, увлекателно и… позволяващо чести прекъсвания. Все пак не съм си вкъщи на дивана и поводите за разсейване са безбройни. Затова най-удобни са разказите. Особено ако заложите на класици на хумора като Удхаус, Джеръм Джеръм, О. Хенри… Криминалетата също влизат в идеала ми за плажно четиво, както и детективските романи. За любителите на по-силните усещания мога да препоръчам автори като Крис Картър например. Естествено, винаги може да се разчита на клишето – четене на любовни романи на плажа. 

Тази година обаче реших да изневеря на себе си и си приготвих един научно-фантастичен роман. Спомняте ли си Анди Уеър и неговият „марсианец“, който оцеля, защото се изхитри да отглежда картофи на Марс? Реших, че тъкмо сега дойде ред на друга негова книга – „Проектът „Аве Мария“. И не съжалявам за избора си. Още щом видях посвещението „На Джон, Пол, Джордж и Ринго“, доволно потрих ръце (мой човек!) и смело се гмурнах в космическото приключение на свръхумния и с изключително приятно чувство за хумор главен герой, който този път ще спасява от смърт не само себе си, но и цялото човечество. 

Еnjoy, както казваше баба ми. И само хубаво време!“

Детелина Атанасова, CEO:

„Моето четиво за лятото е „Кислородът“ на Патрик Макюън. Книгата е препоръка от няколко мои близки, занимаващи се професионално с поставените проблеми или просто опитващи се да разрешат своите собствени здравословни неволи. Вероятно иначе бих я подминала като поредното четиво, обещаващо повече сън, енергия и добро здраве.

А от последните имам все по-голяма потребност, затова и няма как да не посветя време на над 400-те й страници.

Много убедително застава аргументацията на автора, че ние постоянно се грижим за това как и с какво се храним, колко и на какво спим, колко често тренираме, в каква поза работим и пр. Но за много по-често извършваното от тялото ни и най-вече жизнено важно действие – дишането, категорично не полагаме усилия.

В добавка към това е фактът, че различни философии ни учат как именно да дишаме. Отделно треньори и терапевти имат и своята гледна точка и препоръки. Срещала съм немалко такива и съм следвала съветите им. Изключително изненадана съм, че те са далеч от констатациите на Патрик Макюън.

Ценното в книгата е, че има описани техники за установяване на ефективността на собственото ни дишане, както и такива, с които да го подобрим, вкл. за хора с респираторни проблеми или просто тормозещи половинките си с продължително нощно хъркане 🙂

Програмата „Oxygen Advantage“, която Патрик Макюън разработва, e базирана на идеите и в съвместна работа с д-р Константин Бутейко.“

Още от блога на BG-Mamma: Четенето на книги ни прави по-здрави физически


Жаклин Миланова, Content marketing manager:

„Да четеш смразяващи кръвта истории определено действа много добре в летните жеги, но честно казано, не е това причината да чета хорър книги. От много години това е мой предпочитан жанр, на който не изневерявам, независимо от сезона. Другата ми страст са биографиите, но засега те са останали на заден план.

За лято 2022 г. съм си избрала следните книги, които взех с мен на плажа:

“Институтът” на Стивън Кинг, която разказва за борбата на доброто срещу злото в свят, в който добрите не винаги побеждават. „Ню Йорк Таймс“ определят книгата като „най-страшната на Кинг досега“. Тепърва ще преценя дали може да измести другите любимци в моята лична “страшна” класация.

Следващата ми книга е “Пакетът” на Себастиан Фитцек, който през последните години се превърна в един от най-четените автори на психотрилъри в Германия. Книгите му са гаранция за безсънни нощи – брутално луди истории, смразяващи кръвта обрати и напрежение до последния ред! Доколкото знам в България Себастиан Фитцек има издадена само една книга, но се надявам това скоро да се промени. Горещо го препоръчвам на всички, които си падат по кървави серийни убийства.

Последната книга в летния ми списък е класиката “Джурасик парк” на Майкъл Крайтън – книга, която чета сигурно за десети път – толкова много я обичам и никога няма да ми омръзне. Преди няколко седмици успях да си я купя в лимитирано издание от 2015 г. по случай 25-тата годишнина от издаването ѝ. Излишно е да споменавам колко пъти съм гледала и филма. Със сигурност ще направим с колегите от BG-Mamma и нова блог класация, в която да разкажа малко повече и за този факт!“

Към групата Литературен клуб в BG-Mamma

Image-from-i-OS

Лора Стоянова, Junior digital sales:

„Едно от любимите ми четива през лятото е “Атлас на щастието”. През топлите месеци винаги се връщам към тази книга. По неангажиращ и в същото време развлекателен начин представя разбиранията за щастието на различните националности. Да научавам как всеки народ успява да намери позитивното в различни аспекти от средата си, ми действа ободряващо и ме кара да си припомням, че щастието може да се открие навсякъде около нас.“

Владимир Цветков,
Ad Operations Expert

„Харесвам всякакви книги, но фентъзи и фантастиката са любимите ми жанрове. Наскоро завърших една поредица (Demon Cycle) на Питър Брет и в момента чета друга доста интересна на Робин Хоб. Предпочитам книжните издания пред електронните книги.“

Петя Бондокова, маркетинг и комуникации:

„За мен не есента, а лятото е най-носталгичният сезон. Явно причината за това е, че пазя много живи спомени за летните ваканции от детството ми, в които имаше и невъобразими приключения с приятели, и дълги часове, в които се ровех в библиотеките на бабите и дядовците ми. В онези години открих “Жетварят” и разказите на Йовков, “Хайка за вълци” на Ивайло Петров, дневниците на Петя Дубарова, антологии с поезия от цял свят, много биографични и исторически книги. По-късно и Стайнбек, Ремарк, Хемингуей.

Летата ми сега по традиция са зона, забранена за професионална литература. През топлите месеци чета книги, в които има далечни и поетични светове, екзотика, мъдрост, приказност. С лятото свързвам книги като “Вино от глухарчета” на Рей Бредбъри, “Бялата кула” на Орхан Памук, “Дона Флор и нейните двама съпрузи” на Жоржи Амаду.“

Адриана Ангелова, Мениджър специални проекти:

„Като работеща майка на две деца, при мен четенето няма сезонност. Чета когато мога и каквото мога. Много често в багажа ми за морето оптимистично са се поместили 2-3 книги, а в крайна сметка не успявам да дочета нито една. Нощите, в които все пак не успявам да заспя преди децата са моето време, в което прескачам от жанр в жанр и прочитам всичко, което успявам.

Това лято книгите ми отново са разнообразни. Като новоизлюпен фен на фентъзито (чак на 35 разбрах, че всъщност го харесвам и драконите и магията не са само за деца), нямаше как да не прочета двете новели на Джордж Р.Р. Мартин от света на Огън и лед, на които е базиран новият и дългоочакван от мен сериал „Домът на дракона“. Новелите „Принцът ренегат“ и „Принцесата и кралицата“ са в духа на „Игра на тронове“ и разказват за падението на рода Таргариен и тази част от историята му, известна като „танц с дракони“. Двете новели не са били издавани до момента от никое издателство на български език, но потребителите на BG-Mamma са положили неимоверен труд и са създали чудесни литературно и граматически издържани преводи, които са споделили за свободно ползване на всички фенове тук.

Съвсем друг тип четиво е „Розата на Балканите“ на Иван Илчев, която покрай сътресенията напоследък подхванах, за да допълня позабравените си (а и някои никога не съществували) знания по история. В два тежички за носене на почивка тома е поместена историята на България, поднесена интересно и достъпно, така че да разгръщаш всяка следваща страница с нетърпение, а не с отегчението на ученик над учебника по история.

Списъка си завършвам с едно вече типично лятно четиво – „Храната, начин на употреба, или Гурме за напреднали“ на Светлозар Желев. Абсолютно удоволствие за всеки гурман и пътешественик, който обича да опитва- и да чете за храна. Истории, поднесени интересно и апетитно и в буквалния, и в преносния смисъл. Чудесен начин за избор на нова дестинация за гурме пътешествия в отпускарския сезон.“


Обратно към форума